amma3

De Stem
Brabants weekblad 15 dec. 2012


 

 

 

 

Sculpturen in steen hebben altijd iets mysterieus.
In jouw geval komen daar nog expressie en elegantie bij.
Ik werk met woorden en op een of andere manier lijken die toch vergankelijker.

Bob van Laerhoven
Journalist, columnist en schrijver (België)


 

 

 

 

ella3

Westerwolde Actueel
27 April 2004


 

 

Misschien en waarschijnlijk ligt veel in elkaars verlengde. Zoals mijn drukmakerij over en om mensen die kunst afdoen als een hobby, hooguit veredeld. Dat heeft te maken met zien van inspanningen, hard werken, om tot een mooi resultaat te komen. En in het verlengde daarvan kom je snel uit bij criteria als wat mooi is en door naar schoonheid. In klank, beeld, woord, in verschillende opzichten die in elkaars verlengde liggen. Ook in kunstzinnige vaardigheden, zoals bij Sylvia Verhoeven. Is het dan "bij" of in", als het gaat om haar uitingen, mooie vraag lijkt me.
Die vraag ligt in het verlengde van de vraag van Sylvia aan mij om iets bij te dragen aan de tekst op haar website. Eigenlijk ging het erom, haar eigen woorden iets meer te laten vloeien. Veel meer was er in feite niet eens voor nodig. Aangepast en uitgewerkt op de laptop, als het even niet klopte wissen en opnieuw proberen, soms een letter, een detail. Dat is anders dan ik las en zag op haar website in wording. Onder constructie, kun je ook zeggen. In alweer een verlengde is het goed om te refereren aan het werken van Sylvia. Niet alleen het kunstzinnige, onder meer figuratief beeldhouwen, na een aanloop als abstract schilder. Zo kun je een verlengde zien als ontwikkeling, groei.
Voor wie denkt dat beeldhouwen eenvoudig is, zelfs een betrekkelijke leek als ik kan aanvoelen dat werken met hard materiaal vragen om problemen kan zijn. Anders dan een tikfout is een verkeerde tik op of in een steen niet eenvoudig te corrigeren. Beeldhouwen zoals Sylvia doet vraagt om concentratie, zorgvuldigheid, aandacht en vakkundige liefde. Dat is de uitvoering, die voortvloeit uit een plan. Misschien niet eens echt een plan, ze laat haar fantasie de vrije loop. De essentie van een kunstenaar als zij ligt in verbeeldingskracht, dat voelt hier als een mooi en toepasselijk woord.
Op zoek naar een toepasselijke afbeelding, alweer treffend, om bij deze woorden te plaatsen bladerde ik door de tijdlijnfoto's van Sylvia, op het Feestboek. Met prachtige beelden die mij tot het voortschrijdende inzicht brengen dat er meer schoonheid is dan in woorden en schilderijen. Verleidelijk om een foto van Sylvia zelf te kiezen, ingespannen aan het kunstwerk. Denkend aan haar eigen zin dat een beeld een extra dimensie krijgt door de koper en op een goed verlichte plaats. Zoals het bijgevoegde beeld van haar hand.

Charles Lemaire
Schrijver, blogger 
gazet

Gazet van Roosendaal
Brabants weekblad, 26 feb. 2015